Zoek
Filters

Qled of OLED?

Wat is QLED?

QLED is de nieuwste techniek die Samsung gebruikt voor TV’s en staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. De naam QLED komt van Quantum Dot Light Emitting Diode. Over het scherm ligt een laag nanokristallen die onder invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. Dit jaar hebben we een nieuwe sprong gemaakt in de ontwikkeling van Quantum Dot-technologie door het gebruik van een nieuw soort materiaal. Tijdens dé elektronicabeurs CES in januari 2017 onthulde Samsung het grote TV-nieuws: QLED TV. Met QLED van Samsung kun je rekenen op pure kleuren, unieke helderheid en een lange levensduur.
Is QLED echt een grote stap?
QLED staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. Onze Samsung QLED TV's laten 100% kleurvolume zien ('s werelds eerste tv die dit kan) en een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits (ideaal voor weergave van perfecte HDR-beelden). Met QLED maken we gebruik van een nieuwe Quantum Dot-technologie met metaallegering en een nieuwe panelstructuur. Is dit dan echt zo'n grote stap? Ja, wat ons betreft is dit net zo'n grote stap als die van LCD naar LED.


Daarbovenop hebben we alle aspecten van de beeldkwaliteit verbeterd. Inclusief een grotere kijkhoek, een groter contrast door diepe zwartwaarden en unieke heldere beelden.

Overigens is QLED geen merknaam van Samsung. Wat ons betreft nemen andere fabrikanten de term over, zodat straks iedereen weet dat QLED de opvolger is van de 'gewone' LED-tv.


Drie pijlers
Uiteraard lopen we bij Samsung wel voorop in de ontwikkeling van onze QLED-modellen aangezien we al een aantal jaren ervaring hebben met het gebruik van Quantum dots. Samsung QLED TV is opgebouwd uit drie pijlers: Q PICTURE, Q STYLE en Q SMART. Wat elk van deze pijlers inhoudt, zullen we hieronder even kort toelichten.


Q SMART
Q SMART als derde pijler staat voor de slimme tv-functionaliteit. De One remote afstandsbediening wordt meegeleverd met de QLED televisies. Met deze universele afstandsbediening bedien je jouw tv en al je randapparatuur eenvoudig. Voorbij is de zoektocht naar de juiste afstandsbediening, je hebt er slechts 1 nodig! Daarnaast is de smart hub vernieuwd. Je kunt rekenen op een snellere autodetectie van aangesloten apparaten. Daarnaast blijf je toegang houden tot verschillende apps zoals Netflix, uitzending gemist en Youtube. Ook is er een nieuwe Smartview app beschikbaar voor je smartphone. Deze app maakt de integratie tussen je smartphone en tv nog gemakkelijker doordat beide apparaten dezelfde interface hebben. Het is daardoor nog makkelijker geworden om jouw favoriete Netflix serie vanaf je telefoon te starten.

A Q SMART
Q PICTURE
Q PICTURE gaat ervan uit dat licht de kleur bepaalt. QLED betekent een beter contrast. Wat licht is, is licht. Wat zwart moet zijn, is echt zwart. Q PICTURE staat ook voor een betere kijkhoek, als gevolg van de compleet nieuw opgebouwde panelstructuur. Kleurruimte en kleurvolume zijn ook sterk verbeterd. De TV is in staat om 99% van de DCI-kleurruimte te laten zien, wat een standaard voor filmmakers is. We hebben de eerste tv die 100% kleurvolume kan tonen. Dat wil zeggen dat alle kleuren weergegeven kunnen worden bij elk niveau van helderheid.

Als voorbeeld: een rood voetbalshirt ziet er tijdens een avond wedstrijd donkerder uit dan tijdens een wedstrijd overdag in de zon (terwijl dit exact dezelfde kleur rood is). Op andere TV's zal het rood in het laatste geval flets worden. Op een QLED TV zal dit niet het geval zijn. Dit komt door het gebruik van onze verbeterde quantum dots en de verbeterde piekhelderheid.
Q PICTURE zorgt er dus voor de perfecte kleuren en een geweldige helderheid onder alle omstandigheden.

QLED
Q STYLE
Q STYLE is de tweede pijler van Samsung QLED TV. Ja, alles draait om stijl bij deze nieuwe generatie tv's. Ten eerste maakt de TV gebruik van een one connect box waarop je al je apparaten (blu-ray speler, settopbox, game console etc.) aan kunt sluiten. Deze box berg je net als je apparaten netjes op in een kast. Vervolgens is de box via een 'invisible cable' verbonden met je TV. Het gaat om een glasvezelkabel van enkele millimeters dik, die je haast niet kunt zien. Hierdoor is de kabel bijna niet zichtbaar! Daarnaast is de stroomkabel wit en dunner geworden. Die valt dus ook minder op.


De No Gap Wallmount is een muurbeugel die je tv strak tegen de wand aan laat hangen, zonder ruimte tussen je scherm en de muur. Op de universele connectie aan de achterkant van de QLED-serie zijn verschillende muurbeugels of standaarden aan te sluiten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de consumenten z'n tv op wil hangen en dat maar 30% dit ook echt doet. De eenvoudige installatie van de No Gap Wallmount kan de drempel hopelijk wegnemen. Installatie is dermate eenvoudig dat dit binnen 15 minuten gedaan kan worden waarbij de TV ook achteraf nog rechtgehangen kan worden.


Vorig jaar hadden onze tv's nog drie minimale 'bezels'. Dit zijn de randen van het scherm of het frame waarin het scherm zit. Dit jaar presenteren we de lijn QLED TV met vier minimale bezels. De randen zijn vrijwel onzichtbaar aan alle zijden. Ook hebben we gekozen voor premium materialen, waar de kwaliteit vanaf straalt. Zelfs de achterkant van de TV is een plaatje dankzij het 360 design.

QLED
Andere voordelen van een QLED TV
Naast de drie pijlers zijn er nog een aantal andere features bij de QLED TV's van Samsung waarmee jij kunt genieten van een optimale kijkervaring.

1. Q COLOR: QLED TV's leveren als eerste ter wereld een 100% kleurvolume, waardoor ze niet alleen in donkere maar ook in zeer heldere beelden de perfecte kleuren tonen.

2. Q CONTRAST: Door de anti-reflecterende laag en de hoge helderheid geeft de TV perfect contrast weer, zowel in een donkere als een heldere omgeving.

3. Q Engine: Q Engine analyseert elke bron, en verbetert alle aspecten van lage kwaliteit beelden zodat die er bijna even goed uitzien als echte HDR-beelden.

4. Q HDR: QLED TV's zetten nu een nieuwe standaard met een maximale helderheid van 2000 nits. Hierdoor worden beelden nóg waarheidsgetrouwer en spat het beeld van het scherm, zelfs in een zeer lichte kamer.

5. Q VIEWING ANGLE: De kijkhoek van de QLED TV's is sterk verbeterd. Hierdoor geniet je van de beste beeldkwaliteit ongeacht waar je zit.


QLED TV: een voorbeeld
Om de voordelen van Samsung QLED TV duidelijker te maken, halen we graag een voorbeeld aan. Stel je voor dat je door het rijk kleurenpalet van een glas-in-loodraam kijkt. Als je daar de zon doorheen ziet schijnen, gebeurt er echt wat met de kleuren. Kleuren die al mooi waren worden nog intenser en veranderen met de stand van de zon. Je kunt je voorstellen hoe rijk en subtiel die kleurschakeringen zijn. De nieuwste Samsung QLED TV's geven kleurovergangen 100% natuurgetrouw weer. Dit in combinatie met de slimme oplossingen rondom de TV, zorgt ervoor dat QLED TV the next big thing is in de evolutie van de tv. De Samsung QLED televisies zijn vanaf nu verkrijgbaar, bekijk de volledige QLED line-up hier.

 

Wat is OLED?

Wat is een OLED tv

Een OLED televisie maakt gebruik van organische licht emitterende diodes (OLED) om het beeldvlak te verlichten. De pixels in de uit organische materialen opgebouwde lagen van een OLED scherm worden ingeschakeld zodra ze stroom krijgen en kunnen zelf licht uitstralen. Hierdoor heeft een OLED scherm geen achtergrondverlichting nodig en wordt elke lampje afzonderlijk aangestuurd. Het resultaat is naast een verbluffend helder en scherp beeld een kijkervaring waar door de grote contrastverschillen een natuurlijk en realistisch weergave ontstaat. De televisieschermen zelf hebben een prachtig slank design waarmee ze voor elke huiskamer ook qua uiterlijk een aanvulling zijn.

Uitzonderlijke beeldkwaliteit

Om de werking van OLED te begrijpen, is het handig om te weten waaruit deze lampjes zijn opgebouwd en hoe ze hoogwaardige beelden tonen. De laag van een OLED die voor de uitstraling van licht zorgt, is opgebouwd uit moleculen en deze zijn afgesloten van water of lucht. Zodra er stroom staat op een beeldpunt licht dit op, waardoor het mogelijk is om elk deel afzonderlijk aan te sturen. Het gehele paneel met afzonderlijke beeldpixels is opgebouwd uit vier subpixels in plaats van drie bij LED tv’s. Naast de traditionele rode, groene en blauwe kleuren van elke pixel is er een witte pixel toegevoegd. Deze pixel zorgt voor een betere lichtintensiteit en vergroot het kleurbereik van de tv. Elke beeldpixel toont namelijk alleen de benodigde kleur om het complete beeld op te bouwen. Daarnaast is het mogelijk om de pixels maar gedeeltelijk of helemaal niet te laten branden, waardoor volledig zwarte beelden mogelijk zijn. Hierdoor ontstaat er een enorm groot contrast tussen lichte en donkere kleuren. Een contrastratio van boven de 1.000.000:1 is zelfs al beschikbaar bij dit type tv’s. Naast zeer gedetailleerde beelden in zowel de donkere als lichte uithoeken voelen alle tussenliggende kleuren ook zeer natuurlijk aan. Een ander belangrijk verschil met een LED tv, is dat de weergave van bewegingen niet afhankelijk is van de hertz waarde (50,100,200). OLED tv’s voegen namelijk extra frames aan de video toe, waardoor de overschakelingen niet zichtbaar zijn voor het menselijke oog.

Op de afbeeldingen hieronder is het verschil tussen de lagen van een LED en OLED weergegeven.

 

Zuinig in energieverbruik

Doordat er bij OLED tv’s geen achtergrondverlichting nodig is, zijn dit type tv’s zeer zuinig in energieverbruik. De verschillende lagen van het scherm stoten daarnaast niet allemaal licht uit, maar alleen de laag waarin de stroomtoevoer zorgt voor het oplichten van de beeldpunten. Dit levert naast een voordeel in energieverbruik ook scherpere beelden op. In vergelijking met de LED tv’s zijn ze een stuk zuiniger in energieverbruik. De levensduur ligt daarnaast op hetzelfde niveau als dat van een LED, een gebruik van minimaal 10 jaar is dus geen probleem.

Optimale kijkhoek

Een groot voordeel dat door de technieken achter een OLED scherm tot stand komt, is dat de contrastratio zeer hoog is. Hierdoor kan vanuit elke kijkhoek op het scherm geprofiteerd worden van dezelfde beeldkwaliteit en is dit dus niet meer afhankelijk van de plek waar u zit. Als u schuin kijkt naar het scherm is alles nog steeds haarscherp en komt er geen donkere gloed over het beeld te liggen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de lichtsterkte van de pixels. Deze kunnen namelijk afgezwakt of  compleet uitgeschakeld worden.

Curved uitvoeringen

De eerste OLED modellen die door LG op de markt werden gebracht, beschikten over een gebogen scherm, waardoor scènes in films of series nog meer tot leven komen. Aangezien het menselijke oog ook een bolvorm heeft, kan er via een gebogen tv meer details opgevangen worden. Echter wordt de beeldkwaliteit niet beter met een curved scherm. Veel merken die een OLED scherm uitbrengen zijn dan ook weer overgestapt naar een plat scherm. Op dit moment brengt alleen Samsung nog een gebogen televisie uit.

Voordelen van 4K Ultra HD

Alle huidige OLED tv’s worden uitgebracht als 4K Ultra HD modellen. Dit wil zeggen dat ze met een resolutie van 3840X2160 pixels een vier keer scherper beeld geven dan de traditionele  Full HD schermen. De extra pixels die over de hoogte en breedte van het scherm lopen, zorgen er in combinatie met de techniek van de OLED tv voor dat beelden veel diepgang en kleurbereik krijgen. Naast het al jarenlange gebruik van 4K films in bioscopen verschijnen er steeds meer series, films en uitzendingen die dit formaat ondersteunen. Gelukkig is het ook mogelijk om met opschaling films en series om te zetten naar de hoge resolutie van een 4K. De televisies voeren dit zelf uit tijdens het afspelen zonder dat er kwaliteitsverlies in het getoonde beeld optreedt. 

Smart tv platforms

De aanbieders van OLED tv’s beschikken allemaal over een eigen platform waarop de gebruiker apps kan installeren. LG biedt WebOS, Samsung de Smart Hub, Sony & Philips Android tv en Panasonic tenslotte de Firefox OS. Elk systeem met processor kent een eigen uiterlijk en biedt verschillende functionaliteiten. Verbinding wordt bij elke aanbieder gelegd via WiFi of een aangesloten internetkabel. Het aanbod van apps verschilt, maar standaard kan er voor series gebruik worden gemaakt van Netflix, voor video’s van YouTube en muziek met Spotify. Daarnaast is het mogelijk uitzendingen van verschillende tv aanbieders terug te kijken en uw social media kanalen te bekijken. Met een afstandsbediening of smartphone kan er door het menu genavigeerd worden.

 

Onze mening:

Puur op zwart wint OLED van Qled. In een omgeving met veel licht wint Qled van OLED omdat deze meer "nits" of licht opbrengst heeft. Samsung geeft ook 10 jaar garantie bij inbranding op QLED TV. Beide types zijn echter top TV's dus de keuze is helemaal aan u :-)