Alle Categorieën
  Filters
  Voorkeuren
  Zoek

  QLED of OLED

  QLED of OLED

  Wat is QLED?

  QLED-televisies zijn LED-televisies die gebruik van Quantum Dot technologie. Deze nieuwe technologie zorgt volgens Samsung ‘voor een grotere stabiliteit, meer efficiëntie en een optimale helderheid’ op het vlak van de beeldkwaliteit. In mensentaal: betere zwartwaarden, een bredere kleurweergave, hoger contrast en een grotere kijkhoek.

  Hoe werkt QLED? De Quantum Dot technologie van Samsung maakt gebruik van nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Door er nu een metaallegering aan toe te voegen worden kleuren nauwkeuriger weergegeven en door dat de led's dichter bij het panel staan blijft er ook geen "licht meer hangen" waardoor zwart ook echt zwart is.

  Die nieuwe paneelstructuur zou volgens de eerste berichten komaf maken met een vervelend probleem bij de huidige televisies met LCD-panelen, namelijk de kijkhoek. Door die metaallegering op de nanokristallen wordt licht van de achterliggende leds niet langer één kant uitgestraald maar naar meerdere richtingen. Ook reflecties van daglicht in het scherm zouden een stuk minder zijn doordat Samsung meerdere anti-reflectielagen kon toevoegen aan het paneel.

  Samsung claimt dat de nieuwe QLED televisies in staat zijn een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits te halen. Ter herinnering: om het Ultra HD Premium certificaat in de wacht te slepen moeten televisies 1000 nits produceren. Die helderheid is een vereiste om het maximale uit films of series met HDR (High Dynamic Range) te halen.

  Met de keuze voor de naam QLED wil Samsung zich duidelijker onderscheiden van de gewone LED-televisies.

  Wat is OLED?

  OLED staat voor organic light-emitting diode. Hoewel de naam heel sterk doet vermoeden dat OLED een soort nieuwere versie van LED is, werkt het wel helemaal anders. OLED is een soort ‘organische’ vorm van LED. De emitterende laag van een OLED bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.

  Eén enkel OLED is de grootte van een pixel. Daardoor wordt de lichtoutput voor elke pixel apart geregeld wordt, wat heel lokale dimming mogelijk maakt en zwart ook echt zwart is. Elke OLED die zwart moet weergeven wordt namelijk volledig uitgeschakeld als het beeld daarom vraagt.

  En hoewel QLED tv’s erg dun kunnen gemaakt worden, is dat nog extremer bij OLED. Dat komt omdat de OLED-pixels zelf oplichten, waardoor geen backlight nodig is.

  Plaats uw reactie
  Blog archief